Czy pies może jeść podroby? Jakie wybrać?

pies je podroby

Odpowiednio zbilansowana dieta czworonoga powinna być bogata w cenne składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na rozwój oraz zdrowie futrzanych przyjaciół. W tym celu warto podawać pełnoporcjową karmę gotową lub przygotowywać samemu posiłki. Czy podroby dla psa mogą być elementem codziennej diety? I jakie podroby dla psa są najlepszym rozwiązaniem?

Jakie podroby dla psa?

Podstawą żywienia psa, tak jak i człowieka, jest zbilansowana dieta, bogata w składniki odżywcze. Psom można podawać pełnoporcjową karmę suchą, mokrą albo samodzielnie przygotowywać posiłki.

O ile żywienie czworonoga karmą jest proste, tak domowe posiłki są trudne do zorganizowania i wymagają dużej wiedzy, aby dostarczyć psu wszystkiego, co potrzebuje. Bez wątpienia do jego diety należy włączyć mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego, będące cennym źródłem białka, tłuszczów, minerałów i witamin.

Wśród tych produktów wyróżnia się podroby, czyli jadalne narządy wewnętrzne zwierząt rzeźnych m.in. serca, żołądki, nerki, wątroba.

Podroby dla psa są wartościowym elementem diety czworonożnego przyjaciela, ponieważ dostarczają niezbędnych substancji odżywczych, a do tego są smakowite. Doskonale sprawdzą się jako przekąska, uzupełniająca zbilansowaną dietę.

Jakie podroby dla psa wybrać? Najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie wszystkich podrobów, w tym serca, wątroby, żołądki, nerki czy płuca, ponieważ każdy z tych narządów zawiera inne składniki odżywcze.

Najczęściej są to podroby wołowe, wieprzowe lub drobiowe. Warto wiedzieć, że podroby dla psa podaje się tylko i wyłącznie po poddaniu ich obróbce termicznej!

Żołądki drobiowe dla psa

Podroby dla psa mają zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Niektórzy wychodzą z założenia, że zawierają toksyczne substancje i nie podają im swoim pupilom. Tymczasem okazuje się, że są one pożyteczne, o ile podawane są w formie przekąski, a nie całego posiłku.

Przeczytaj:  Pekińczyk - dla kogo?

Podroby dla psa zawierają przede wszystkim wysokiej jakości białko zwierzęce, witaminę A, D, E oraz z grupy B, cynk, żelazo, miedź, mangan, a także kwasy tłuszczowe, w tym omega-3. W związku z tym warto wprowadzić je do diety czworonoga. Jakie podroby dla psa warto wybrać?

Świetnym pomysłem na przekąskę są żołądki drobiowe dla psa, które są bogatym źródłem białka, cynku, a także witaminy B12. W sklepach znajdziesz również suszone żołądki drobiowe dla psa.

Stosuje się je jako uzupełnienie pełnowartościowej karmy, nagrodę za dobre zachowanie lub wykonanie komendy w domu czy na spacerze. Co więcej, to bardzo fajny gryzak, uwielbiany przez czworonogi.

Nerki wieprzowe dla psa

Decydując się na karmienie psa podrobami, pamiętaj o różnorodności.  Śmiało możesz podać swojemu pupilowi nerki. Nerki wieprzowe dla psa to świetny pomysł na smaczną przekąskę, który zawiera witaminy z grupy B, żelazo oraz miedź.

Ilość składników odżywczych jest zbliżona do witamin i minerałów, które zawiera wątroba, choć witamin w nerkach jest nieco mniej. W związku z tym ryzyko ich przedawkowania witamin jest dużo mniejsze.

Ponadto są one niskokaloryczne, bowiem zawierają tylko 100 kcal na 100 gramów. Z powodzeniem możesz stosować je jako uzupełnienie diety futrzanego przyjaciela.

Serca drobiowe dla psa – ile je gotować?

Podroby dla psa stanowią smakowitą przekąskę, bogatą w witaminy, minerały, białko i tłuszcze. Pamiętaj, że są one forma przekąski, a nie pełnowartościowym posiłkiem.

Zaleca się, aby ilość kalorii pochodząca z nich, nie przekraczała ponad 10% dziennej porcji energii. Ponadto, podając psu podroby, musisz je ugotować. Surowe mięso oraz podroby mogą zawierać bardzo niebezpieczne dla zwierząt wirusy, oraz bakterie.

Dlatego zaleca się obróbkę termiczną, która niszczy zarówno wirusy, jak i bakterie. W pierwszej kolejności dokładnie umyj serca drobiowe dla psa pod bieżącą wodą.

Przeczytaj:  Ranking karm dla psów - wybierz najlepszą karmę dla swojego psa!

Następnie zagotuj garnek z wodą. Do gotującej się wody dodaj podroby dla psa oraz przykryj garnek przykrywką. Pamiętaj, aby woda w całości pokryła mięso. Serca gotuje się około 40-50 minut. Podroby gotuje się bez dodatku żadnych przypraw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.