Konie to piękne, ale również wymagające zwierzęta, które wymagają odpowiedniego podejścia i opieki. Ze względu na bardzo wrażliwy układ pokarmowy niezbędne jest prawidłowe żywienie. Pamiętanie o prostych zasadach oraz wybór wysokiej jakości produktów i pasz ma kluczowe znaczenie. Sprawdźmy więc w jaki sposób prawidłowo karmić konie.
Zanim przejdziemy do zasad, jakimi należy kierować się w żywieniu koni warto przypomnieć, że pokarm dla tych zwierząt dzieli się na dwa rodzaje. Pasze dla koni możemy podzielić bowiem na objętościowe oraz treściwe. Pierwszy rodzaj to przede wszystkim siano oraz różnego typu sieczki, które mają dostarczać koniom włókna pokarmowego. Treściwe pasze dla koni, w składzie których znajdziemy ziarna, zioła oraz warzywa dostarczają zaś białka, witamin i niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania minerałów.
O czym należy pamiętać karmiąc konia?
Podając pasze dla koni musimy mieć świadomość, jak wygląda układ pokarmowy konia. Jest to zwierzę, które posiada stosunkowo niewielki żołądek, który dodatkowo nie jest rozkurczliwy. Jednocześnie koń posiada ponad 30 metrów jelit, które w momencie, w którym nie są wypełnione treścią pokarmową mogą skręcać się lub mieć tendencję do powstawania wrzodów. Z tego właśnie powodu niezbędnym jest karmienie konia często, lecz małymi ilościami pokarmu. W ciągu doby, w zależności od wieku i temperamentu konia powinien on spożywać od 11 do 15 kilogramów suchej paszy. Ilość tę najlepiej rozdzielić na 5 posiłków podawanych o stałych porach.
Ważne zasady dotyczące karmienia konia
Koń poza pokarmem suchym musi mieć również dostęp do świeżej, czystej wody, która również powinna być podawana minimum 5 razy dziennie. Bardzo ważnym jest również sprawdzanie jakości pasz dla koni – powinny być świeże oraz suche. Pod żadnym pozorem nie podajemy koniom paszy zawilgoconej lub spleśniałej. Dietę konia można uzupełnić również różnego rodzaju kiszonkami – wówczas zmniejszamy podawaną ilość siana lub innej paszy objętościowej. Pamiętajmy również o tym, by najpierw podawać paszę treściwą, dopiero następnie objętościową.