Białko to bardzo istotny składnik zbilansowanej diety psa . Jednak zbyt duża ilość białka może spowodować przebiałkowanie psa, które tak samo jak niedobór, jest niewskazane. Czym jest przebiałczenie i jakie są objawy przebiałkowania u psa?
Przebiałkowanie u psa – co to jest?
Dostarczanie odpowiedniej ilości składników odżywczych, pozwoli psu cieszyć się zdrowiem. Zapotrzebowanie na białko jest u każdego psa inne. Różni się ze względy na jego wielkość, stan zdrowia, aktywność fizyczną oraz wiele innych czynników.
Powszechnie przyjęta norma dla dorosłego psa wynosi 2 – 2,5 g białka na każdy kilogram masy ciała, czyli co najmniej 18% w suchej masie karmy (po całkowitym usunięciu wody z jedzenia).
Taka ilość wystarczy do prawidłowego funkcjonowania. Warto jednak pamiętać, że poza niedoborem białka, niewskazany jest również jego nadmiar. Obie sytuacje mogą prowadzić do problemów zdrowotnych.
W przypadku dostarczania zbyt małej ilości białka, pies traci na masie. U szczeniąt dodatkowo hamuje się wzrost, a także rozwój. Natomiast nadmiar białka, określany jako przebiałkowanie psa, niesie za sobą również szereg groźnych skutków, do których zalicza się:
- zakwaszenie organizmu,
- alergie skórne,
- alergie pokarmowe,
- choroby nerek,
- choroby wątroby,
- zaburzenia funkcjonowania układu trawiennego,
- zaburzenia pracy wątroby.
Objawy przebiałkowania u psa
Odpowiednio zbilansowana dieta to klucz do zachowania zdrowia nie tylko w przypadku człowieka, ale i czworonoga. Dlatego tak ważne jest, aby zapobiec niedoborowi białka, należy również kontrolować ilości, które pies przyjmuje, aby nie pojawiło się przebiałkowanie.
Objawy przebiałkowania to przede wszystkim:
- pojawienie się łupieżu,
- ropienie oczu oraz uszu,
- zwiększenie wydzielin w oczach, uchu,
- świąd i nadmierne drapanie się,
- pogorszenie się stanu sierści, a w tym wypadanie,
- nadmierne wylizywanie łap,
Białko w diecie psa
Prawidłowe żywienie pupila opiera się na stosowaniu zbilansowanej diecie, która dostarcza psu odpowiednie ilości witamin i składników mineralnych. Ich ilości zależą od wieku psa, jego masy ciała, aktywności fizycznej, a także i jego stanu zdrowia.
Do głównych składników pożywienia, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zalicza się białko. Białka to związki, które zbudowane są z szeregu aminokwasów. Stanowią główny składnik budulcowy i pełnią wiele ważnych funkcji m.in.
- regulują procesy materii,
- magazynują oraz transportują składniki i substancje, w tym hemoglobinę,
- regulują procesy immunologiczne,
- pomagają w utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej ustroju,
- zapewniają utrzymanie właściwej homeostazy organizmu.
Białka przede wszystkim odpowiadają za prawidłowy wzrost i rozwój młodych osobników, a także utrzymanie zdrowia dorosłych psów. Pod względem chemicznym, białko dzieli się na:
- aminokwasy endogenne – część z nich może być wytworzona w organizmie pupila,
- aminokwasy egzogenne – to białko, które musi być dostarczone wraz z pożywieniem.
Różne źródła białka w diecie psa
Wprowadzając białko do diety psa, należy patrzeć nie tylko na jego ilość, ale również na źródło oraz jakość. W przypadku źródeł wyróżnia się białka zwierzęce oraz roślinne, które różnią się od siebie innym składem aminokwasów oraz inną strawnością. Nie bez znaczenia jest również jakość białka, która jest ściśle związana z rodzajem karmy, podawanej pupilowi.
Strawność określa ilość strawionych składników przez organizm psa w stosunku do ilości składników w karmie. Białko stosowane w wysokiej jakości karmie dla psów jest strawne w 80-90%.
W gorszej jakości pożywieniu wynosi 70-75%. Natomiast w karmach hipoalergicznym, dedykowanym psom z alergią pokarmową, strawność wynosi nawet do 95%. Oprócz tego białko dzieli się również ze względu na wartość biologiczną:
- Pełnowartościowe – stanowi najważniejszy składnik psiej diety. Odpowiada za prawidłowy wzrost, rozwój in regenerację organizmu. Białko pełnowartościowe zawiera aminokwasy egzogenne, czyli te, które muszą być dostarczone wraz z pokarmem. Należy do nich m.in. arginina, lizyna, metionina, tryptofan. Białkiem tym jest białko jaja kurzego, białko tkanki mięśniowej ssaków i ryb, a także białko soi,
- Częściowo pełnowartościowe – zawierają one potrzebne organizmowi aminokwasy. Jednak ich ilość wystarcza tylko do podtrzymania życia pupila. Niestety nie gwarantują one prawidłowego wzrostu oraz rozwoju. Zazwyczaj brakuje w nich tryptofanu lub lizyny, ale również i innych, które są niezbędne do zachowania zdrowia pupila. Aminokwasy te odpowiadają m.in. za regenerację tkanek, prawidłowe funkcjonowanie mięśni, stan sierści psa czy produkcję przeciwciał. Białkami częściowo pełnowartościowymi jest m.in. kukurydza, ryż oraz białka zbóż,
- Bezwartościowe – należą do nich wszystkie białka m.in. pierza i paznokci, których pies nie przyswaja. Oznacza to, że ich spożycie nie dostarcza organizmowi żadnych odżywczych substancji.
Dieta pupila powinna być odpowiednio zbilansowana. Należy wziąć pod uwagę jego wielkość, aktywność, stan zdrowia, ewentualne problemy zdrowotne. Ponadto bardzo istotne jest sprawdzanie składu karmy oraz pilnowanie, by zwierzę spożywało odpowiednią ilość białka.
Trzeba uważać, aby nie wyszło ani przebiałczenie, ani niedobór białka. Zarówno przebiałkowanie, jak i dostarczanie za małych ilości białka, są niebezpieczne dla czworonoga i mogą nieść za sobą przykre konsekwencje w postaci problemów zdrowotnych.
W związku z tym w celu właściwego skomponowania diety dla psa powinno stosować różne składniki, będące źródłem białka w różnych proporcjach.