Wątróbka dla psa to jeden z najpopularniejszych posiłków, który podają opiekunowie swoim czworonogom. Z jednej strony to produkt będący bogatym źródłem substancji odżywczych. Jednak z drugiej strony, wiele osób ma obawy przed jej podaniem ze względu na to, że jest ona filtrem dla wielu toksyn. Czy pies może jeść wątróbkę? I jak przygotować wątróbkę dla psa, aby była wartościowa?
Czy pies może jeść wątróbkę drobiową?
Wątróbka drobiowa dla psa np. z kurczaka, to najczęściej wybierany typ podrobów. Kosztuje niewiele, jest ogólnodostępna i stanowi produkt o stworzenia wielu przepisów. Warto wybierać wątróbkę ze sprawdzonych źródeł.
Dzięki temu masz pewność, z Twój pupil dostaje najlepszy produkt. Jako uzupełnienie diety psa, doskonale sprawczą się również podroby indycze. Zawierają cenne witaminy i mikroelementy, a także lekkostrawne białka.
Możesz również wybrać podroby wołowe czy wieprzowe. Musisz jednak pamiętać, że wątróbka dla psa to przysmak okazjonalny i nie powinno się jej podawać zbyt często, ponieważ niesie za sobą konsekwencje.
Wątróbka jest bogatym źródłem witaminy A. Niestety jej przedawkowanie może być niebezpieczne dla pupila. Ze względu na to, że jest jej dużo w podrobach, a do tego rozpuszczalna jest w tłuszczach, to organizm czworonoga nie radzi sobie dobrze z jej usuwaniem.
W efekcie może dojść do hiperwitaminozy, która skutkuje:
- problemami z układem kostnym, a u szczeniaków nawet zahamowanie rozwoju szkieletu,
- problemem z poruszaniem się,
- przeczulicę,
- bóle mięśni,
- pogorszeniem się stanu skóry,
- pogorszenie się stanu okrywy włosowej.
Ponadto zbyt duża ilość wątróbki może przyczynić się do wzrostu poziomu cholesterolu, który prowadzi do problemów z układem krążenia. Inną konsekwencją są biegunki.
Choć są one niegroźne, mogą jednak skutkować odwodnieniem oraz osłabieniem zwierzęcia. Jeśli kiedykolwiek zauważysz, że Twojego pupila męczą dolegliwości żołądkowe, a zjadł wątróbkę, wyeliminuj podroby z jego diety.
A ilość podawanej wątróbki ogranicz.
Staraj się nie podawać jej więcej niż 2-3 razy w tygodniu. Idealnie sprawdzi się jako składnik pysznych ciasteczek albo pożywnego obiadu lub pasztetu.
Jak przygotować wątróbkę dla psa?
Wątróbka dla psa to jeden z produktów, które czworonogi uwielbiają. Co prawda, nie należy przygotowywać jej zbyt często, ale jako dodatek 2 czy 3 razy w tygodniu nie zaszkodzi.
Najlepiej sprawdzi się gotowana wątróbka dla psa, ponieważ jest najbezpieczniejszym wyborem. A jej przygotowani nie sprawia kłopotu. Jeśli zastanawiasz się jak przygotować wątróbkę dla psa, to masz naprawdę wiele opcji. Podroby to świetna baza do stworzenia wielu ciekawych przepisów.
Za każdym razem pamiętaj jednak o jej ugotowaniu. Jak i ile gotować wątróbkę dla psa? Wątróbkę gotuje się w nieosolonej wodzie do miękkości, czyli około 10 minut. Natomiast w przypadku wykonania z podrobów ciasteczek czy pasztetu, gdzie następuje obróbka termiczna, nie musisz gotować wątróbki.
Choć ugotowana łatwiej się blenduje i zdecydowanie ułatwi Ci przygotowanie smakołyków. Z wątróbki możesz przygotować naprawdę wiele dań m.in.:
- Pasztet,
- Ciasteczka np. z marchewką, bazylią czy natką pietruszki,
- Obiad.
Wątróbka dla psa surowa czy gotowana?
Wątróbka dla psa surowa czy gotowana? To dylemat, przed którym staje nie jeden opiekun czworonogów. Wciąż istnieje mylne przekonanie, że najlepszym wyborem jest wątróbka surowa. Bierze się to z tego, ze ludzie uważają, że surowa wątróbka to bogactwo składników odżywczych.
Niestety podanie surowych podrobów jest bardzo niebezpieczne. Psom nie można podawać surowej wątróbki, ponieważ wiąż się to z ryzykiem zarażenia się czworonoga pasożytami czy innymi groźnymi bakteriami. Nie zaleca się również podawania pupilowi wątróbki smażonej, ponieważ może uszkodzić wątrobę psa.
Surową wątróbkę można dodać tylko do posiłku, który potem zostanie poddany obróbce termicznej np. upieczony w piekarniku. Gotowana wątróbka dla psa jest zdecydowanie najbezpieczniejszym wyborem.
Pamiętaj jednak, aby jej podawanie ograniczyć do 2-3 razy w tygodniu, bowiem wątróbka nie jest zaliczana do koniecznych składników diety. Jednakże świetnie się sprawdzi jako dodatek dla pupila. Można ją wykorzystać do wielu przepisów np. ciasteczek dla psa czy ugotować z ryżem i warzywami.
Wątróbka dla psa – przepisy
Wątróbka to smaczna przekąska dla Twojego pupila. Choć nie należy jej podawać zbyt często, to może stanowić ciekawe urozmaicenie diety. Zwłaszcza jak jest podawana w postaci pysznych przekąsek np. ciasteczek, przyrządzonych przez Ciebie.
Takie ciasteczka możesz później wykorzystać jako nagrodę dla psa, za wykonanie danych komend i dobre zachowanie. Jak je zrobić?
Pyszne ciasteczka z wątróbki i płatków owsianych
Składniki:
- 200 gram wątróbki drobiowej,
- jajko,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1,5 szklanki mąki ryżowej lub orkiszowe,
- 50 g płatków owsianych,
- 1 marchewka
Przygotowanie:
- Wątróbkę pokój w kostkę lub rozdrobnij za pomocą maszynki do mielenia.
- W tym czasie zalej wodą płatki owsiane i poczekaj, aż zmiękną.
- Marchewkę ugotuj do miękkości
- Wszystkie składniki wrzuć do miski i zblenduj na gładką masę.
- Uformuj ciasteczka i ułóż na blaszce. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Ciasteczka piecz około 15 minut.
- Wyjmij ciasteczka z piekarnika i poczekaj, aż się ostudzą.
- Następnie pokój ciasteczka
- Ciasteczka przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku i w suchym miejscu.
Przepis na ciasteczka z natką pietruszki
Składniki:
- 200 gram wątróbki indyczej,
- 1 jajko,
- łyżka oleju lnianego,
- 5 szklanki mąki pszennej,
- posiekana natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Pokrój wątróbkę na małe części.
- Do miski wsyp wszystkie składniki i zblenduj na gładką masę.
- Ciasto ułóż na blasze.
- Piekarnik rozgrzej do 160 stopni Celsjusza
- Piecz około 15 minut.
- Następnie ostudź ciasto.
- Gdy ciasto się ostudzi, pokrój je na kawałeczki
Wątróbka dla psa przepis na pasztet z podrobów
Wątróbka dla psa idealnie sprawdzi się nie tylko do upieczenia pysznych smakołyków w postaci ciasteczek. Można z niej przyrządzić pełnowartościowe obiady, a także pasztety. Przedstawiamy przepis na smaczny i zdrowy pasztet z wątróbki indyczej
Składniki:
- 500 gram wątróbki indyczej,
- 2 jajka,
- opakowanie ryżu,
- 2 marchewki,
- pół szklanki mąki żytniej lub pszennej
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Marchewkę i wątróbkę ugotuj.
- Następnie wszystkie składniki wsyp do miski i zblenduj na gładką masę.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Pasztet piecz około 50 minut.
- Zostaw do ostudzenia.
Tak przygotowany pasztet możesz podać swojemu pupilowi. Z pewnością mu zasmakuje!